22 October 2010

Our 2DGame using XNA application "Pendekar"


'





























Lect 2D Programming kitrng bg mini projek ni da lama..tp bru nk buat bulan lepas....

amat la yg bg cadangan Game Pendekar ni.Lecturer mintak game yg bercirikn Malaysia..
dan dia xnk dlm game tu ade bunuh2 tp pukul2 bleh,bkn human la..
aish.byk songeh btl...

lepas amat bg cdgn ak pn kate la,nk wat game tu jalan2 ke?mcm game "Mario"?pastu dia kate aha la...
mse ni msih lg xde stress or ke-excited-an nk buat lg..

tbe la mse nk present kat lect dlm kelas....
buat slide pn last minit...slmt proposal ada wat n igt inti pati Game ni..
ktrng pun present la mcm biase....present Game ape ktrng nk buat..
lepas present je aku rase interested lak nk jdkn idea ktrng ni tukar jd Game btul...
mcm2 idea msuk dlm kepale aku.....

nk bg pendekar tu chidori la,nk bg dia lompat la,senjata keris lar,nk ade kuase ilang2 la...
nk bertukar jd kyubi la,nk bg Super Saiya turun bumi pastu bunuh Pendekar dan amik alih bumi la...
akhirnya x jd buat idea tu....
sbb..........
idea merepek je....haha

tp mslh utama ktrng mse ni adlh mcm mne nk bg background belakang tu gerak bler Player jalan...
korang perasan x,bler main game Mario,Mario tu stay kat tengah je mse jalan..
ktrng nk wat cmtu la..tp xthu lg coding di cmne sbb dlm note x ade bnde tu...

lepas 3hari cri coding untk bckground bergerak , akhirnye dpt gak gerakkn background....
mslah lain pulak tmbul...
mslah nk bg background tu bertukar..
mcm...........hmmm...
dalam dalam game Mario kan ade mcm2 latar tempat...
air,awan,gua...
kitorang nk wat cmtu la.....
4 hari cri....akhirnye dpt.. (cri smbil berfacebook & videocam,sbb tu lame)

ha!
internet ni bergune gak an...ak nk ucpkn trime kasih kat programmer2 yg rajin tulis note
n letak kat forum2 atau website2.kalau x kne r cri buku kat library..zzzzzzzzzzz.....


setelah menyetelkan masalah dmi mslh,akhrnye Game ktrng pn siap..siap 85% je...
sbb ade lg program yg ktrng x thu nk buat mcm bg character tu mlompat...
hmm......
kesian kat Pendekar tu...
lompat pun x reti....haha

xpe.....
kalau dia reti pukul musuh da kira OK la an....
ade la jgk tujuan nk maen game tu...
drpd boley jalan kiri kanan je.....
ke hulu ke hilir.....

dalam game ktrng ni ade part kne lalu sungai....
tp air sungai tu x brape nk jd sbb ktrg x reti nk wat particle system..( system yg mensimulasikan pergerakan seperti air,salji,hujan,angin)
so,ktrg warnakn la air tu ngn warne biru je...
nmpk mcm jalan atas ais da.....haha

mse ktrng kne present game 2 kat lect dlm kelas.....
game tu nmpk mcm da siap....
tp x...
sbb ending dia tah pape ta aku buat....lolx =X

tp skrng ak da tkar skit lepas present tu...
rase ok la drpd sblmnye...
(nk thu ending dia,main r game tu,kalau bg thu skrg nnti spoil r)



Game ni sbenarnye tentang seorang "Puteri" Raja zaman melayu melaka ( yg xbrape nk melaka or melayu ) yg diculik oleh seorang "Pengganas". Sultan pun mengarahkan Pendekar2nye untuk slamatkn Puteri kesayangan....

.....................................................................................

duri ko skit la..jgn dekat


Level : 1
Latar Tempat : Perkampungan Melayu
Musuh / Halangan : Landak

p/s: landak ni xleh nk pukul sbb dia tajam...
jd ktrng buat la kuasa force shield nk bunuh landak 2


............................................................................



ni ank buah ular besar tu


Level : 2
Latar Tempat : Hutan Rimba
Musuh/Hlangan : Ular Merah & Ular Orochimaru
(yg dlm citer Naruto tu)

p/s: tah cmne aku leh dpt idea nk letak
ular orochimaru tu,
ahli kmpln ak kate"Wahyu,xpyh la ko letk ular tu..xde spe yg tertngkp.."
last2,mse present Game ni, bdk tu yg tertangkap n Game Over.
3 kali pulak tu...=,=

mule2 ular besar ni xde HP,pastu ak tgk mcm ssh sgt je,
ak bg la HP bg pemain x terperangkap...haha






time nk terajang ular




time ular terajang pulak



..........................................................................




Level : 3
Latar Tempat : Sungai Gabai
Musuh / Halangan : The Hungry Piranha

p/s: Piranha ni kalau tumbuk,or gne Force Shield xkan mti..
korang kne sepak,bru mati...
kalau tmbuk mne kne sbb dlm air kn..haha


..........................................................................



Pengganas mengarahkn pet dia lwan



Level : Last
Latar Tempat : Gua Kelam
Musuh/Halangan : Firey Lion (binatang belaan) & Si penculik Puteri-
"Penganas"

p/s: dlm level ni,penggans x lwan,dia suruh pet dia lawan...
pet dia bkn sbrang pet..
sekali cakar mmg sakit...
leh terpelanting...

SORI,LAST LEVEL NI SECRET
.hehe




sepak2....^^


.....................................................................................





video

Wizard Guy- amik kat XNA Development.
cute owh


...................................................


video



game ni msh ade bugs n byk lg leh tmbh.....
tp da xsmpat sbb nk kne submit....

rase leh gne kot installer Game Pendekar bawah ni..try la..

DOWNLOAD LINK : http://www.4shared.com/file/2FevV89f/Pendekar_setup.html


BookLet for 2D Programming




niat sbenar nk cari contoh ape bende la booklet tu..lect 2D suro buat.buat booklet untuk game yg kitrang buat..cari3......


tbe2 ade kuar gmbar Serah,watak dlm Final Fantasy XIII....ade org komen " she not hot but cute"

than aku pun interested la nk search spe yg girl pling hot dlm FF

...search punya search.....


kuar lak gmbr cosplay......

Add Image
tbe2 interested nk tgk spe yg pling girl mne pling hot bler cosplay...

search2 dpt la beberape biji gmbr....

leh tahan cun la..
...............
.........
.........
...........
...........
................................
.............
.........
......
....
...
.

.....................................................


Serah FF XIII


................................................................





Serah FF XIII

.................................................................





Serah FF XIII

........................................................





Serah FF XIII



..........................................




Tifa FF VII


................................................................




Yuna FF XII


....................................................



Lightning FF XIII



..............................................................




Lightning FF XIII


.....................................................................
.....
......
..




okay,skrg ak nk tunjuk my front booklet......





ni cover untuk Game "PENDEKAR " kitorng..





GENESIS XIII present.........
"PENDEKAR"

programmer,graphic designer,idea,level,character,story,

WAHYU HIDAYAT
&&
AHMAD NAZRIN

student of
DIPLOMA IN DIGITAL ENTERTAIMENT [ GAME PRAOGRAMMER ]
JABATAN TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI
POLITEKNIK TUANKU SYED SIRAJUDDIN



..................................................


p/s :game ni ade beberape bug n bleh lag diupgrade sbenrnye...